De prijs van een kledingstuk

Wat is een goede prijs voor een kledingstuk

WAT IS EEN GOEDE PRIJS VOOR EEN KLEDINGSTUK

De prijs van een kledingstuk! Is een duur kledingstuk altijd beter dan een goedkoop kledingstuk? Wat is dan duur en wat is goedkoop? Is hier een realistische prijs voor?

Ik vind dit altijd een lastig vraag en stel hem dan ook graag terug met een wedervraag. Welke eisen stel jij aan een kledingstuk?

  • Wat past er bij jouw levensstijl?
  • Heb je een budget.
  • Hoelang wil je met je kleding doen?
  • Wil je vaak of minder vaak wassen.
  • Transpireer je veel?
  • Moet het tegen een stootje kunnen?
  • Wil je graag duurzaam kopen.
  • Vind je het belangrijk hoe het kledingstuk geproduceerd wordt? Uiteindelijk maakt een persoon jouw kleding!

 

WAT KOST EEN KLEDINGSTUK

De prijsbepaling van een kledingstuk is van veel stappen afhankelijk. Voordat een kledingstuk in jouw kledingkast beland volgt hij een lang pad. Ik kan hier heel diep op ingaan, maar dit voor een andere keer. Deze onderstaande stappen laten je al wel duidelijk zien welke weg een kledingstuk aflegt.

Stap 1: Grondstof en groeien van vezels

Stap 2: Spinnen van garens

Stap 3: Weven of breien van de stof

Stap 4: Wassen, kleuren, bleken, printen stof

Stap 5: Maken patronen en samples

Stap 6: In elkaar zetten kleding, tot totaal eindproduct

Stap 7: Vervoer van leverancier naar magazijn

Stap 8: Van magazijn naar winkels of eindklant

Als je dan nu bedenkt dat erbij elke stap in het proces geld verdiend wordt door fabrikanten, arbeiders, vervoerders, inkopers en winkeliers dan is het onwerkelijk dat er T-shirts van €4,95 verkocht worden! Hoe dan? Er wordt steeds meer zichtbaar welk pad onze kleding volgt, maar nog lang niet alles is zichtbaar. Helaas.

WELK VERSCHIL KAN JIJ MAKEN?

Wees bewust van je aankopen. Heb jij een favoriet kledingstuk en is deze versleten vervang hem dan voor een duurzaam item. Er zijn veel kledingmerken die duurzame kledingstukken verkopen. Ik heb het nu niet over de duurzame lijn die de grote ketens verkopen. Zij produceren nog zo veel kleding dat er niks duurzaams aan is. Ik heb het over kledingmerken die er bewust van zijn dat er niet zoveel kleding geproduceerd hoeft te worden. Voor een lijst met duurzame en eerlijke merken kijk dan even hier.

Wil je in de toekomst je garderobe omzetten naar een duurzame garderobe dan raad ik je aan dit stapsgewijs te doen. Dit voorkomt je namelijk miskopen en deze willen we graag voorkomen.

WAAR START JE DAN?

Zelfkennis! Zelfkennis is de basis om je garderobe om te zetten naar een duurzame kledingstijl. Het kennen van je eigen lichaam en bij passende kleuren is een pre, maar weten wat je echt mooi vindt! Waar je hart een sprongetje van, zoveel dat je het kledingstuk het liefst elke dag wil dragen. Dit is nog veel belangrijker.

In mijn (her)ontdek jouw kledingkast sessies kan ik je een outfit aanmeten waarvan je ziet dat het leuk staat, maar is het niet jouw stijl dan ga je er nooit gelukkig van gaan worden.

Soms moet je ergens tijd instoppen om daarna er meer tijd uit te halen. Begin eens met plaatjes te verzamelen van outfits wat je leuk vindt. Dit kan al heel makkelijk op Pinterest.

Door te ontdekken wat je echt leuk vindt, ontwikkel je je eigen collectie. Niet alleen kleding combineren wordt hierdoor makkelijker, maar ook kleding aanschaffen. Je weet in welke winkels je moet zijn en waar je op moet letten bij het kiezen van een kledingstuk.

WAT IS EEN REALISTISCHE PRIJS?

Twijfel je nog wat een realistische prijs is voor een kledingstuk? Misschien helpt onderstaande je.

Ik heb twee broeken. De eerste, broek A kost €100,- en de tweede, broek B €50,-.

Broek A draag ik 3x in de week. In een half jaar tijd is dit 60x. 100 : 60 = €1,67 per keer dat je de broek draagt.

Broek B draag ik minder vaak, want hij zit niet lekker. Ik draag hem 12x in een half jaar tijd. 50 : 12 = €4,16 per keer.

Best een groot verschil. Ervan uitgaande dat een broek ook nog eens langer dan een half jaar mee gaat! Aan de hand van deze berekening kun je een afweging maken wat er bij jouw budget en levensstijl past en of het echt de moeite waard is om aan te schaffen.

Een duurzame kledingkast is in elke stijl en voor elk budget te creëren, zolang het maar bij jou aansluit. Door er al bewust te zijn wat je koopt en dat dit dus het niet een kast vol hoeft te zijn ben je al supergoed bezig!

Moet het dan persé duurzaam zijn? Persoonlijk vind ik bewust zijn wat je koopt en de hoeveelheid hiervan belangrijker dan duurzaamheid. Je kunt namelijk heel duurzaam kopen, maar als jij nog steeds 10 spijkerbroeken in je kast hebt liggen die niet fijn zitten, dan is er nog niks duurzaams aan. Liever 1 jeans die perfect zit, dan een hele stapel die niet gedragen wordt. Dan ben je pas echt duurzaam bezig.

 

Stralende groet, Debby

 

PS

Voel je dat er ook iets aan je kledingkast mag gebeuren, maar vind je het lastig om hier zelf stappen in te ondernemen. Ik help je er met mijn afspraak ‘(her)ontdek jouw kledingkast’ met alle liefde mee. Ik laat je zien welke kledingstukken bij je figuur passen, welke kleuren een lach op je gezicht laten verschijnen en van welke stijl jouw hart een sprongetje maakt. Dit alles samen voegen we samen in jouw kledingkast. Meer hier over weten neem dan vrijblijvend contact op met info@styledbydebby.nl

Debby
info@styledbydebby.nl

Bedankt voor het lezen van het artikel en ik zou het leuk vinden als je een reactie achter laat. Het meest actief ben ik op Instagram. Stralende groet, Debby

Geen reactie's

Geef een reactie