wassen

Wassen

Hoe vaak draag jij een kledingstuk voordat je het gaat wassen? Tot dat het vies is, smoezelig eruitziet of misschien wel een luchtje heeft. Bij sommige kledingstukken is het duidelijk wanneer je het gaat wassen. Ondergoed trek je elke dag schoon aan, maar wat doe je met je bh? Gaat deze bij jou ook na één keer dragen in de was of pas na één week? Hoe vaak je een kledingstuk wast is natuurlijk je eigen keus. Toch is het voor bepaalde kledingstukken niet nodig om vaak te wassen. Niet alleen ten koste voor het kledingstuk maar ook voor het milieu. Kleding hoeft vaak niet na één draagbeurt gewassen te worden. Voordelen hiervan zijn dat de kleur, pasvorm en kwaliteit veel langer mooi blijft. Voordelen waardoor jij langer plezier beleeft van jouw kleding.

5 TIPS OM ZOLANG MOGELIJK PLEZIER TE HEBBEN VAN JE KLEDING.

WASPRODUCTEN
Wasproducten er zijn er veel. Misschien heb jij wel een favoriet, hou je van de geurende bloemen of van de frisse zeelucht. Iedereen heeft wel een favoriet luchtje. Luchtjes zijn lekker, tot op zekere hoogte. Ruikt jouw kleding altijd heerlijk naar een fris wasmiddel dan gebruik je te veel! Begrijp me niet verkeerd, een kledingstuk mag zeker een fris luchtje te hebben, maar als ik achter jou sta bij de supermarkt hoef ik niet te ruiken welk wasmiddel jij gebruikt. Ik denk dat je nu wel begrijpt wat ik met te veel bedoel.

De oplossing is om even de instructies te vergeten die op de wasmiddelfles staat. Onze kleding is tegenwoordig minder vies, onze wasjes zijn kleiner en vaak wassen we kouder. Wasmiddelen zijn tegenwoordig zo geconcentreerd dat we met een kleine hoeveelheid al genoeg hebben om de was echt schoon te krijgen. Probeer het eens uit om de helft van de voorgeschreven hoeveelheid te gebruiken. Je zal zien dat je was nog steeds schoon wordt en ook nog lekker ruikt.

WASVERZACHTER
Wasverzachter is ook niet nodig bij je was. Gebruik hiervoor liever een scheutje azijn. De kleuren blijven zo ook nog eens mooier. Alternatief om mee te wassen zijn was noten of (natuur) azijn. Voeg bij beide een paar druppels energetische olie toe en het ruikt heerlijk. Dit scheelt niet alleen in je portemonnee maar ook het milieu is hier erg blij mee.

WAS ZO MIN MOGELIJK
Gooi jij jouw kleding na één keer dragen standaard bij de was? Stel je zelf eens de vraag: doe ik dit omdat het echt vies is of omdat het een gewoonte is? Door het vele wassen slijt kleding sneller, maar het is ook nog eens slecht voor het milieu. Was het alleen bij hoge nood, dus bij stinkluchtjes of vlekken.

Ga je wassen behandel dan vooraf eventuele vlekken. Stop de kleding binnenste buiten in je wasmachine. Fijne tere kledingstukken en bh’s doe je in een waszakje. Sluit ritsen en knopen, dit om beschadigingen te voorkomen aan andere kledingstukken. Zakken allemaal leeg? Twee keer een klein wasje maakt je kleding ook schoner dan één keer een volle wasmachine. Is je was klaar hang het dan gelijk te drogen.

HOE VAAK WAS JE

 • Bh – na twee dagen
 • Ondergoed – elke dag
 • Panty’s – elke dag
 • Sokken – elke dag
 • T-shirt, hemdjes, topjes – elke dag, afhankelijk of je laagjes draagt.
 • Badkleding – na elke draagbeurt in koud water héél goed uitspoelen
 • Pyjama – na drie nachten
 • Blazer – stomerij, bij het einde van het seizoen zo berg je hem schoon op.
 • Gedragen dan luchten, bij vlekken gaat hij naar de stomerij.
 • Jassen – stomerij, bij het einde van het seizoen zo berg je hem schoon op.
 • Bij vlekken gaat hij naar de stomerij.
 • Rokken – afhankelijk van vuil. Na drie tot vijf keer dragen.
 • Broeken – afhankelijk van vuil. Na drie tot vijf keer dragen.
 • Jurken – Afhankelijk van het seizoen. Zomers zal dit na één keer dragen zijn. In de winter afhankelijk of je er een T-shirt onder draagt.
 • Truien wol – niet, luchten aan de buitenlucht -alleen als er vlekken in zitten wassen op wolwasprogramma. Lichtend drogen!
 • Truien – afhankelijk of er een T-shirt onder gedragen wordt. Twee dagen.
 • Sweaters – afhankelijk of er een T-shirt onder gedragen wordt. Twee dagen.
 • Handschoenen, mutsen en sjaals – één keer per maand, afhankelijk van het intensieve gebruik.
 • Jeans – Hier kan ik wel een apart blog overschrijven. Zo min mogelijk wassen is het beste. Vaak wordt hij na drie tot vijf keer dragen gewassen. Niet wassen, stop hem dan een nacht in de vriezer.

Dit zijn natuurlijk richtlijnen. Afhankelijk van eet en knoei gewoontes bepaal je zelf hoe vaak je je kleding wast. Transpireer je erg dan doe je elke dag een schoon T-shirt aan. Laagjes is in dit geval een goede oplossing, zo hoef je alleen de onderkleding te wassen.

Berg kleding nooit gedragen of met vlekken op in je kledingkast!

LUCHTEN
Het alternatief voor wassen is luchten. Lucht kleding na elke draagbeurt. Hang je gedragen kleding binnenste buiten voor een open raam of buiten. Je kan ook de kleding op de badkamer hangen als je gaat douchen, hang het daarna voor een open raam. Je zal ruiken dat je kleding weer lekker fris voor een volgende draagbeurt is.

Sommige kledingstukken moeten naar een stomerij gebracht worden om te reinigen. Wist je dat je ook je eigen stomerij in huis hebt. Hang kleding die niet fris ruikt op de badkamer als je gaat douchen. De stoom dringt zich door de vezels om nare luchtjes te verwijderen. Hang het daarna buiten of voor een open room en het zal weer heerlijk ruiken.

Ik lees wel eens berichten om je favoriete parfum op het kledingstuk te spuiten en dan te strijken. Doe dit maar niet. Door de warmte van het strijkijzer zal de parfum vervormen en eerder kwaad doen (vlekken) dan lekker ruiken.

DROOGTROMMEL
Je weet het vast al wel, maar buiten handdoeken, sokken en ondergoed gaat er geen kleding in je droogtrommel. Kleding droog je binnen of buiten op een droogrek. Hang kleding in het midden van het kledingstuk over twee liggers zo blijft hij mooi qua pasvorm en de lucht die erdoorheen “waait” zal het sneller droog maken. Sommige kledingstukken kunnen ook nat op een kledinghanger gehangen worden, dit scheelt weer strijken. Let hier wel bij op dat je dit niet bij stretch of gebreide stoffen doet. Dit gaat uithangen en doet ook de pasvorm geen goed. Kleding zoals overhemden zijn hier wel geschikt voor. Wollen kleding leg je op een handdoek te drogen.

STRIJKEN
Strijken is voor veel dames niet de favoriete hobby. Om je dit al makkelijker te maken zorg je ervoor dat kleding gelijk uit de wasmachine komt zodra deze klaar is. Klop het goed uit en hang het zo glad mogelijk te drogen. Dit scheelt je al de helft met strijken. Zodra de was droog is en nog lekker zacht aanvoelt, haal je het af en ga je het gelijk strijken.

Maak er eens een leuk moment van. Zet een lekker muziekje op, dans erbij dan heb je gelijk wat beweging gehad en je wordt er ook nog eens een stuk vrolijker van. Ben je niet zo’n danser zet dan een podcast op of zet je strijkplank voor de tv en bekijk ondertussen je favoriete serie.

Door je kleding te sorteren op tempratuur weet je zeker dat je door kan strijken. Strijk van lauw naar heet. Daarnaast kan je je kleding ook nog op formaat of soort sorteren. Maak het je zo makkelijk mogelijk. Tip sokken, onderbroeken, onderkleding zoals hemdjes hoeven echt niet gestreken te worden. Wist je dat sommige stofmaterialen mooier worden als je ze strijkt. Viscose heeft de neiging hard aan te voelen als je ze gewassen hebt, zodra je ze gaat strijken wordt het weer heerlijk zacht en soepel. Heel belangrijk! Strijk altijd aan de binnenzijde.

Heb jij kleding veel kleding die maar lichtelijk gestreken hoeft te worden dan is een stoomstrijkijzer misschien iets voor jou.

Zodra je klaar bent hang je kleding gelijk in een dichte kast. Ja dichte kast. In een dichte kledingkast blijft je kleding langer beschermt tegen dag- en lampenlicht. Door dit licht kan je kleding namelijk sneller verkleuren.

Debby
info@styledbydebby.nl

Bedankt voor het lezen van het artikel en ik zou het leuk vinden als je een reactie achter laat. Het meest actief ben ik op Instagram. Stralende groet, Debby

1 Reactie
 • Irma
  Geplaatst op 12:49h, 18 oktober Beantwoorden

  Klopt wat je schrijft.
  Gr mam

Geef een reactie