Vlekken die er alleen met een schaar uitgaan • Styled By Debby
1306
post-template-default,single,single-post,postid-1306,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-15.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
bellenblaas vlekken

Vlekken die er alleen met een schaar uitgaan

Heb jij in de zomer ook wel eens van die rare vlekken ontdekt in de kleding van je kinderen, terwijl dit net schoon uit de was kwam. Jarenlang baalde ik hiervan, want telkens als ik deze vlekken ontdekte zaten ze in de leukste en duurste kledingstukken en wat ik ook probeerde het ging er niet uit, behalve met een schaar 😉 Na wat zoeken kwam ik achter het probleem en ik deel hem graag nog een keer met jullie, want het is op te lossen en te voorkomen.

Het raadsel van de blauw/grijze vlekken!

Een paar jaar geleden ontdekte ik rare blauw/grijze vlekken in een T-shirt van 1 van de kinderen. Na een flinke dot vlekkenspray en nogmaals wassen zijn de meeste vlekken er normaal wel uit, maar deze gingen er niet uit! Na wat googelen -google is your best friend- kwam ik erachter dat meer moeders dit probleem hadden, en wat bleek; bellenblaas!

Na wat onderzoek op het etiket van de bellenblaas verpakking blijkt dat dit er ook wel op staat, maar ja ik ben niet zo van de kleine lettertjes, jij wel?

Bellenblaas en je wasmachine, een dodelijke combinatie. Zijn ze met elkaar in contact geweest dan levert dit die nare vlekken die er nooit meer uitgaan. Nu ben ik zelf altijd heel erg secuur als het om wassen gaat, dus ik baalde hier heel erg van. Maar om bellenblaas nu gaan te verbieden gaat mij ook te ver. Bellenblaas mijn kinderen en ik houden ervan, maar niet als het in kleding komt en er nooit meer uitgaat.

Hoe ontstaan de vlekken?

In bellenblaas zit een bestandsdeel glycerine, hierdoor ontstaan de mooie bellen, maar ook die lelijke bruin, blauwe, zwarte vlekken. Het frustrerende is ook dat de vlekken pas ontstaan na het wassen van het kledingstuk. Het wasmiddel en glycerine hebben een chemische reactie waardoor de vlekken komen.

Vlekken voorkomen

Als je weet dat je kind met bellenblaas heeft gespeeld is dit natuurlijk makkelijk, maar dit weet je natuurlijk niet altijd. Bij mijn kinderen vraag ik het tegenwoordig even aan ze.

Kleding in contact geweest met bellenblaas, spoel ze dan goed uit met koud water. Om er zeker van te zijn dat alle bellenblaas eruit is kun je het eerste wasje, wassen zonder wasverzachter en wasmiddel. Zo weet je zeker dat alles eruit is en kun je het erna op de normale manier wassen.

Badkleding aan als er met bellenblaas gespeeld wordt, ideaal voor op de camping op in de tuin. Campingtip; bellenblaas kan ook problemen geven met je tent, je tent kan door de glycerine niet meer waterafstotend zijn, hou dit dus ook even in de gaten.

Zelf bellenblaas maken

Je kunt zelf bellenblaas maken, dit doe ik al sinds 2017 en dit is echt altijd een groot succes. Vaak heb je ook alles al wel in huis.

  • 400 ml warm water
  • 2 theelepels suiker
  • 100 ml afwasmiddel, groene Dreft werkt vaak het beste

Los eerst de suiker op en voeg dan het afwasmiddel toe, het is daarna gelijk te gebruiken. Ik maak het meestal gelijk in een grote fles zo kun je de potjes elke keer bij vullen.

Geen zin of tijd om dit zelf te maken en je wilt kant en klaar kopen? Er zijn bellenblaasproducten op de markt zonder het bestandsdeel glycerine.

 

Veel plezier met bellenblazen!

 

Debby
info@styledbydebby.nl
Geen reactie's

Geef een reactie