pilling trui

Pilling

Zie jij op je favoriete trui ineens ook allemaal van die rare kleine bolletjes en ziet hij er een beetje afgedragen uit? Help! Je trui is aan het pillen! We noemen dit ook wel pilling. Wil je hem al in de zak van max doen, lees dan eerst onderstaande even. Hiermee red jij je “oude” trui misschien wel van de ondergang en je kunt het in de toekomst wel voorkomen bij een nieuwe favoriete trui.

 

Pilling is iets wat je kan overkomen in elke prijscategorie. Het heeft dus niks te maken met de prijs van het kledingstuk. Is jouw trui van acryl of een mix hiervan dan kan je er zeker van zijn dat je kledingstuk gaat pillen, dit is het risico en de prijs die je hiervoor betaald. Kies je voor deze kwaliteit dan is een pilapparaat geen overbodige luxe, maar er zijn meer materialen die deze eigenschap hebben.

 

Hoe ontstaan deze pilling bolletjes?

Elke keer als jij een kledingstuk draagt en wast ontstaat er wrijving, door deze wrijving ontstaat er pilling. Vaak gebeurt dit onder je oksels, bij je elle bogen en bij je pols. De plekken waar vaak wrijving is. Dit is simpel weg niet te voorkomen maar wel te behandelen met onderstaande tips.

 

Kwaliteit

Let eens op het materiaal waar het kledingstuk van gemaakt is, door hier wat extra aandacht aan te besteden kan je nieuwe kledingstuk langer in jouw kledingkast blijven en heb je er veel langer plezier van. Elke grondstof van een kledingstuk heeft zijn eigen voor en nadelen. Hierin kan jij al je eigen keuze maken. De prijs hoeft niet altijd iets te zeggen, maar de kwaliteit en mix verhouding wel. Wol heeft een neiging om te gaan pillen als het losser is gebreid. Ook acryl is gek op pillen. Koop je een artikel dat een mix is, vaak met katoen dan zal je zien dat jouw kledingstuk minder snel zal gaan pillen.

 

Wassen

Bij het wassen ontstaat net als met het dragen wrijving, hierdoor ontstaat pilling. Was daarom een kledingstuk altijd binnenste buiten. Je kleding daarbij in een waszak doen voorkomt nog meer wrijving.

Tip stop ook geen scherpe voorwerpen in je wasmachine, denk aan een rits of gespen. Een waszak is een goede oplossing hiervoor.

Probeer daarnaast een kledingstuk zo min mogelijk te wassen -ook nog eens goed voor het milieu- maar een keer vaker te stomen.

Stomen kan heel simpel op je eigen badkamer. Hang het kledingstuk tijdens het douchen op je badkamer om nadien buiten op een -droge- plek te laten uitwaaien. Tip bij gebreide artikelen niet te lang laten hangen, want hierdoor gaat het model eruit.

Dit geld natuurlijk alleen voor kledingstukken die niet direct op de huid gedragen worden. Denk aan een vest, trui waar je een T-shirt onder draagt.

Ik hoef jullie denk ik niet te vertellen dat je kleding nooit in de droogtrommel mag doen!

 

Was etiket

Wat staat hierop? Hou je hier ook aan, dit megagrote etiket zit er niet voor de lol aan.

 

Welk apparaat

Als je online kijkt zie je best veel tips over het verwijderen van pilling.

Een oud bot scheermesje. Deze adviseer ik niet, de kans dat je een gat in een kledingstuk maakt is zeer groot.

Een pluizenborstel. Deze werkt alleen als je losse pluisjes op een kledingstuk hebt. De borstel heeft een stoffen ruwe kant en hiermee wrijf je in dezelfde richting als het kledingstuk over de stof heen, hierdoor verwijder je de losse pluisjes.

Mijn advies is schaf gewoon een pilling machine aan, hier is qua prijs genoeg variatie in. De prijs die je hierin stopt heb je er na een paar keer ontpillen al terugverdient.

 

Pluis bolletjes (pilling) verwijderen

Zorg ervoor dat je er de tijd voor neemt, goed licht hebt en een vlakke ondergrond hebt. Zorg dat je kledingstuk goed platligt.

Zitten er lange draden aan knip deze er dan met een scherp (nagel) schaartje af, let op niet te dicht op het kledingstuk. Trek nooit aan deze lange draden!!

Pak je pil machinetje en bekijk eerst even op welke stand deze staat. Vaak is dit een draaiknop die je in verschillende hoogtes kan verstellen. Bij een grof gebreid kledingstuk kan de stand wel iets korter, maar bij een fijn gebreid kledingstuk moet je dit niet doen. Doe je dit wel dan is de kans groot dat er een gat in je favoriete kledingstuk maakt.

Welke apparaten zijn er

Als je op google pil machine invoert dan krijg je een hele lijst. Verschillende die goed uit verschillende test komen zijn:

Philips GC026/30 en de Philips GC026/80

 

Heb jij nog een goeie tip die ik zeker moet weten laat het me dan hieronder even weten!

Debby
info@styledbydebby.nl
Geen reactie's

Geef een reactie