De prijs van een kledingstuk

De prijs van een kledingstuk

De prijs van een kledingstuk! Is hier een realistische prijs voor? Ik vind dit altijd een lastig vraag en stel hem altijd graag terug met een wedervraag. Welke eisen stel je aan een kledingstuk, wat past er bij jouw levensstijl? Heb je een budget en vind je het belangrijk hoe een kledingstuk geproduceerd word, want uiteindelijk maakt een persoon jouw kleding!

WAT KOST EEN KLEDINGSTUK

De prijsbepaling van een kledingstuk is van veel stappen afhankelijk. Voordat een kledingstuk in jouw kledingkast beland volgt hij een lang pad. Ik kan hier heel diep op ingaan, maar dit voor een andere keer. Deze onderstaande stappen laten je al wel duidelijk zien welke weg een kledingstuk aflegt.

Stap 1: Grondstof en groeien van vezels

Stap 2: Spinnen van garens

Stap 3: Weven of breien van de stof

Stap 4: Wassen, kleuren, bleken, printen stof

Stap 5: Maken patronen en samples

Stap 6: In elkaar zetten kleding, tot totaal eindproduct

Stap 7: Vervoer van leverancier naar magazijn

Stap 8: Van magazijn naar winkels of eindklant

Als je dan nu bedenkt dat erbij elke stap in het proces geld verdiend word door fabrikanten, arbeiders, vervoerders, inkopers en winkeliers dan is het onwerkelijk dat er T-shirts van €4,95 verkocht worden! Hoe dan? Er wordt steeds meer zichtbaar welk pad onze kleding volgt, maar nog lang niet alles is zichtbaar. Helaas.

WELK VERSCHIL KAN JIJ MAKEN?

Wees bewust van je aankopen. Heb jij een favoriet kledingstuk en is deze versleten vervang hem dan voor een duurzaam item. Er zijn veel kledingmerken die duurzame kledingstukken verkopen. Ik heb het nu niet over de duurzame lijn die de grote ketens verkopen. Zij produceren nog zo veel kleding dat er niks duurzaams aan is. Ik heb het over kledingmerken die er bewust van zijn dat er niet zoveel kleding geproduceerd hoeft te worden. Voor een lijst met duurzame en eerlijke merken kijk dan even hier.

Wil je in de toekomst je garderobe omzetten naar een duurzame garderobe dan raad ik je aan dit stapsgewijs te doen. Dit voorkomt je namelijk miskopen en deze willen we graag voorkomen.

WAAR START JE DAN?

Zelfkennis! Zelfkennis is de basis om je garderobe om te zetten naar een duurzame kledingstijl. Zelfkennis in je lichaam, welke kledingstukken sluiten aan bij jouw figuur. Welke kleuren passen bij jou. Waar hou je van, wat is je stijl. Waar maakt jouw hart een sprongetje van, zoveel dat je het kledingstuk het liefst elke dag wil dragen.

Door hier bewust bij stil te staan, ontwikkel je je eigen collectie. Kleding combineren word hierdoor makkelijker. Je staat niet meer met je handen voor je kledingkast, omdat je weer eens geen idee hebt wat je aan moet doen.

WAT IS EEN REALISTISCHE PRIJS?

Twijfel je nog wat een realistische prijs is voor een kledingstuk? Misschien helpt onderstaande je.

Je hebt een jeans gekocht van €100,-. Deze draag je drie keer per week gedurende een half jaar, dit is 60x!

Je hebt ook een jeans van €50,-. Deze draag je minder want hij zit niet zo lekker, je draagt hem maar twaalf keer in een half jaar.

Voor de broek van €100,- betaal je per keer dat je hem aan hebt €1.67. Terwijl de broek van €50,- per keer €4,16. Best een groot verschil. Ervan uitgaande dat een broek ook nog eens langer dan een half jaar mee gaat!

Aan de hand van deze berekening kun je een afweging maken wat er bij jouw budget en levensstijl past en of het echt de moeite waard is om aan te schaffen.

Een duurzame kledingkast is in elke stijl en voor elk budget te creëren, zolang het maar bij jou aansluit. Door er al bewust te zijn wat je koopt en dat dit dus het niet een kast vol hoeft te zijn ben je al supergoed bezig!

 

Stralende groet, Debby

Mijn missie is om zoveel mogelijk vrouwen te laten ervaren dat kleding meer is dan een verpakking. Kleding draagt zoveel meer bij aan wie wij zijn als vrouw. Het geeft zelfvertrouwen, een zelfverzekerd gevoel en enorme boost energie als jij iets draagt waar jij je goed in voelt. Deel dit bericht met je vriendinnen zodat zoveel mogelijk vrouwen dit mogen ervaren.

 

Elke week een beetje magie in je mailbox ontvangen. Schrijf je dan in voor de wekelijkse mailing.

 

Debby
info@styledbydebby.nl
Geen reactie's

Geef een reactie